Comega 7 Bt

Informatika, egyszerűen? Nos, a mi számunkra mindenképpen. A Te számodra inkább láthatatlanul. Mert a jó informatikai rendszer teszi a dolgát. Végrehajtja, amit a felhasználók szeretnének, nem pedig feladatot ad. Vágyálom? Nem feltétlenül. Mi segíthetünk abban, hogy nálad mindez valóra váljon.

Dolgozhatunk együtt?

info@comega7.hu

Webszerver telepítése - Debian Jessie alapokon

  • Bolemányi Attila

WebszerverFolytatva a Debian Jessie alapon történő építkezést, ebben a blogbejegyzés-sorozatban egy garantáltan működőképes webszervert fogunk felépíteni. A webszervert a már jól ismert alkatrészekből fogjuk összeállítani, úgymint Apache, PHP, MySQL, Postfix, Pure-FTPd, Clamav; valamint az egyes weboldalak tárhelyéhez kvótát is beállítunk annak érdekében, hogy kordában tartsuk a felhasználóink igényeit. A webszerverre több, egymástól különálló weboldalt is feltelepítünk az Apache VirtualHost képességének felhasználásával, hogy kipróbáljuk, ténylegesen működik éles helyzetben is mindaz, amit felépítettünk: ehhez pedig egy WordPress, egy Joomla! és egy Drupal alapú weboldalt is hadrendbe állítunk. Látni fogod, hogy egy új weboldal beindításához nem kevés konfigurációs fájlt kell hozzáadnunk a rendszerhez, éppen ezért ezt a folyamatot egy testreszabott bash szkripttel fogjuk megtámogatni. Innentől fogva viszont az új weboldalak hozzáadása gyerekjáték lesz.

A sorozat további részeiben szeretnék ennek a webszervernek a felhasználásával egy ILIAS és egy Moodle rendszert is felépíteni, a MySQL adatbázis-kezelőt MariaDB-re cserélni, valamint egy ügyes szkripttel az adatbázisok rendszeres (napi, heti és havi) mentését is megoldani. Szóval, ha időnként visszanézel hozzánk, biztosan fogsz találni érdekes kiegészítéseket mindahhoz, amit most felépítünk.