E-learning rendszerek kiépítése, üzemeltetése

Azt a tényt, hogy a 21. században gyökeresen megváltoztak a tanulási, tanítási módszerek, senki sem vitatja. Egyre inkább előtérbe kerülnek az olyan oktatási formák, ahol a hallgatók - egy számítógép segítségével - a saját időbeosztásukban, a saját tempójukban, testre szabható módon képesek elsajátítani a szükséges ismereteket.

Természetesen ez az oktatóktól is egy merőben újfajta oktatási módszer gyakorlati alkalmazását követeli meg, amelynek segítségével képesek megfelelni a fenti hallgatói igényeknek.

Ezt a tanulási és oktatási környezetet az e-learning rendszerek segítségével tudjuk megvalósítani.

Egy ilyen rendszerben az úgynevezett elektronikus, röviden e-tananyag által biztosított lehetőségek nagyságrendileg jobbak, mint a hagyományos, nyomtatott tananyag esetében:

  • A tananyag interaktívvá tehető hanganyagok, animációk és videók alkalmazásával.
  • A tananyagot különböző egységekre lehet bontani, az egységek végén tesztkérdéseket elhelyezni, és a kérdésekre adott válaszok alapján a tanulás a tananyag eltérő pontjain folytatható.
  • A tananyagtól független tesztkérdésekkel is nyomon követhető, hogyan haladnak a hallgatók a tananyag elsajátításában.
  • A tesztkérdéseket – típustól függően – a rendszer azonnal kiértékeli, és az eredményeket a hallgatók és az oktatók rendelkezésére bocsátja, akár közvetlenül a teszt befejezése után.
  • Az oktatás minőségbiztosítása érdekében kérdőíveket tudunk készíteni, amelyet a hallgatók ki tudnak tölteni, az oktatásszervezők pedig ki tudnak értékelni.
  • Különböző közösségi eszközök is rendelkezésre állnak a tanulási folyamat támogatása érdekében. Ilyenek a fórum, a Wiki, illetve a fogalomtár lehetőségek.
  • Lehetőség van továbbá fájlok feltöltésére, internetes hivatkozások felvitelére, valamint multimédiás fájlokból gyűjtemény – Mediacast, Podcast - létrehozására is.
  • A fenti e-learning tananyag elemeket kurzusokban tudjuk a hallgatók rendelkezésére bocsátani. A kurzusokra a hallgatók feliratkozhatnak, illetve beállítható a kurzusok időtartama, a regisztrálás időtartama és egyéb jellemzői is (például a maximális hallgatói létszám).

Egy ilyen rendszer bevezetése, különösen azok számára, akik még nem használtak hasonló rendszereket, mindenképpen igényli a hozzáértő segítséget. A piacon sok megoldás közül választhatunk. Vannak méregdrága, fizetős változatok, de szép számmal találhatunk nyílt forráskódú, ingyenesen elérhető rendszereket is. De nem csak a megfelelő rendszer kiválasztása, hanem annak hadrendbe állítása, az oktatók megfelelő képzése éa a hallgatók részére történő bevezetés is szakértő segítséget kíván.

Ha lehetőséget kapunk ebben, szívesen állunk az Ön rendelkezésére. Több éves tapasztalatunk különféle e-learning rendszerek bevezetésében, üzemeltetésében és használatában (az oktatók és a hallgatók szemszögéből is) garancia arra, hogy velünk minden bizonnyal sikeres lesz vállakozása.