ILIAS szerver, Moodle szerver

Az ILIAS vagy Moodle szerver futtatásához az alábbiakra lesz szüksége:

 • Szerver számítógép: egy megfelelő teljesítményű szerver beszerzése magas induló költséget jelent, arról nem is beszélve, hogy saját tulajdonú szerver esetén a meghibásodott alkatrészek cseréjéről is nekünk kell gondoskodni. Éppen ezért mi mindenképpen egy szerverbérleti konstrukciót javasolunk, hiszen így havonta tervezhető a szerver költsége és nincs nagy induló befektetési kötelezettség sem. Ha egy alkatrész meghibásodik, a cseréről egy-két órán belül a szervert biztosító cég gondoskodik.
 • Megfelelő elhelyezés: a szerver megbízható működéséhez olyan helységre van szükség, amely rendelkezik folyamatos áramellátással és internet kapcsolattal, megfelelő légkondicionálással és tűzjelzővel, valamint a szerverhez csak az arra jogosult személyek férnek hozzá. Éppen ezért semmiképpen nem javasoljuk a szerver otthoni üzemeltetését, erre a célra válasszunk inkább egy megfelelő szerverfarmot.
 • Szerver telepítése, üzemeltetése: az ILIAS vagy Moodle működéséhez szükség van egy megfelelően telepített operációs rendszerre - mint például a Debian Linux -, kiegészítő szolgáltatások és szoftveres környezet telepítésére - webszerver, adatbázisszerver, levelezőszerver, PHP futtató környezet -, valamint mindezek megbízható és folyamatos üzemeltetésére is (biztonsági frissítések telepítése, mentési és felügyeleti rendszerek).
 • ILIAS vagy Moodle telepítése: végül pedig jöhet magának az e-learning keretrendszernek a telepítése, illetve a kezdeti beállítások elvégzése.
 • Oktatás: nem elég a kész keretrendszer rendelkezésre állása, az első lépések megtételéhez valószínűleg nem árt némi bevezető ismeretek birtokába is jutni.

Jó kérdés az is, hogy a fentiek mekkora kezdeti és havonta jelentkező költséget jelentenek a jövőbeni e-learning rendszer tulajdonosainak számára. Nézzük meg ezeket is szép sorjában:

 • Szerver számítógép bérlése és megfelelő elhelyezése: ebben mi évek óta az Integrity Kft szolgáltatásait vesszük igénybe, a legteljesebb megelégedésünkre. A belépő szintű szerverek bérléséről és elhelyezésük árairól ezen az oldalon keresztül tájékozódhat.
 • Szerver telepítés és üzemeltetés: ha a szerver már rendelkezésre áll, az operációs rendszer és az egyéb szolgáltatások telepítése, megfelelő beállítása és üzemeltetése már a mi dolgunk. A telepítés egyszeri összeget jelent, az üzemeltetés pedig havonta jelentkező kiadásként fog megjelenni. Ha kíváncsi az ezzel kapcsolatos részletekre, írjon nekünk a Kapcsolat menüpont segítségével.
 • ILIAS vagy Moodle telepítése: az e-learning rendszer telepítése és a megfelelő egyedi dizájn kialakítása szintén egy egyszeri összeget fog jelenteni. Részletes árajánlatért szintén írjon a Kapcsolat menüpont segítségével.
 • Oktatás: sok éves ILIAS és Moodle üzemeltetési tapasztalatunk a garancia arra, hogy a legtöbb kérdésére valószínűleg fogunk tudni válaszolni. Azért is célszerű ezeket az ismereteket megtanulni, mivel az e-learning rendszeren belüli feladatok jellemzően olyan tevékenységek - kurzusok létrehozása, tesztkérdések és tananyagok feltöltése, felhasználók menedzselése - amelyek szorosan kötődnek a helyi képzésszervezési feladatokhoz, folyamatokhoz, így nem célszerű ezeket külső személyekre, vállalkozásokra bízni. Mindenképpen javasolt egy saját munkavállalóra bízni ezeket a feladatokat, neki viszont garantáltan szüksége lesz a megfelelő képzésre ahhoz, hogy új munkakörét az elvárt színvonalon legyen képes ellátni. Az oktatási feladatokról szóló árajánlattal kapcsolatban szintén írjon nekünk.

Összefoglalásként tehát a költségek az alábbiak:

 • Egyszeri összeg:
  • a szerver telepítése és beállítása
  • az ILIAS vagy Moodle telepítése és beállítása, valamit a megfelelő dizájn kialakítása
  • oktatás
 • Havonta jelentkező összeg:
  • a szerver és a szerverfarm bérleti díja
  • a szerver üzemeltetésének díja

Reméljük, hogy a fenti információkkal sokat segítettünk jövőbeni e-learning rendszerének megvalósításában és hamarosan Önt és vállalkozását is elégedett ügyfeleink egyre bővülő táborában üdvözölhetjük!

Amennyiben pedig első ránézésre soknak tűnik a fenti költségek egy része, segíthetünk megfelelő tárhelyet is találni e-learning rendszerének. Ebben az esetben ugyanis nem lesz szüksége sem bérelt szerverre, sem pedig annak üzemeltetésére, így havonta jelentős kiadásokat takaríthat meg!

Kulcsszavak: ILIAS szerver, Moodle szerver