ILIAS szerver, Moodle szerver

Az ILIAS vagy Moodle szerver futtatásához az alábbiakra lesz szüksége:

 • Szerver számítógép: egy megfelelő teljesítményű szerver beszerzése magas induló költséget jelent, arról nem is beszélve, hogy saját tulajdonú szerver esetén a meghibásodott alkatrészek cseréjéről is nekünk kell gondoskodni. Éppen ezért mi mindenképpen egy szerverbérleti konstrukciót javasolunk, hiszen így havonta tervezhető a szerver költsége és nincs nagy induló befektetési kötelezettség sem. Ha egy alkatrész meghibásodik, a cseréről egy-két órán belül a szervert biztosító cég gondoskodik.
 • Megfelelő elhelyezés: a szerver megbízható működéséhez olyan helységre van szükség, amely rendelkezik folyamatos áramellátással és internet kapcsolattal, megfelelő légkondicionálással és tűzjelzővel, valamint a szerverhez csak az arra jogosult személyek férnek hozzá. Éppen ezért semmiképpen nem javasoljuk a szerver otthoni üzemeltetését, erre a célra válasszunk inkább egy megfelelő szerverfarmot.
 • Szerver telepítése, üzemeltetése: az ILIAS vagy Moodle működéséhez szükség van egy megfelelően telepített operációs rendszerre - mint például a Debian Linux -, kiegészítő szolgáltatások és szoftveres környezet telepítésére - webszerver, adatbázisszerver, levelezőszerver, PHP futtató környezet -, valamint mindezek megbízható és folyamatos üzemeltetésére is (biztonsági frissítések telepítése, mentési és felügyeleti rendszerek).
 • ILIAS vagy Moodle telepítése: végül pedig jöhet magának az e-learning keretrendszernek a telepítése, illetve a kezdeti beállítások elvégzése.
 • Oktatás: nem elég a kész keretrendszer rendelkezésre állása, az első lépések megtételéhez valószínűleg nem árt némi bevezető ismeretek birtokába is jutni.

Jó kérdés az is, hogy a fentiek mekkora kezdeti és havonta jelentkező költséget jelentenek a jövőbeni e-learning rendszer tulajdonosainak számára. Nézzük meg ezeket is szép sorjában:

 • Szerver számítógép bérlése és megfelelő elhelyezése: ebben mi évek óta az Integrity Kft szolgáltatásait vesszük igénybe, a legteljesebb megelégedésünkre. A belépő szintű szerverek bérléséről és elhelyezésük árairól ezen az oldalon keresztül tájékozódhat.
 • Szerver telepítés és üzemeltetés: ha a szerver már rendelkezésre áll, az operációs rendszer és az egyéb szolgáltatások telepítése, megfelelő beállítása és üzemeltetése már a mi dolgunk. A telepítés egyszeri összeget jelent, az üzemeltetés pedig havonta jelentkező kiadásként fog megjelenni. Ha kíváncsi az ezzel kapcsolatos részletekre, írjon nekünk a Kapcsolat menüpont segítségével.
 • ILIAS vagy Moodle telepítése: az e-learning rendszer telepítése és a megfelelő egyedi dizájn kialakítása szintén egy egyszeri összeget fog jelenteni. Részletes árajánlatért szintén írjon a Kapcsolat menüpont segítségével.
 • Oktatás: sok éves ILIAS és Moodle üzemeltetési tapasztalatunk a garancia arra, hogy a legtöbb kérdésére valószínűleg fogunk tudni válaszolni. Azért is célszerű ezeket az ismereteket megtanulni, mivel az e-learning rendszeren belüli feladatok jellemzően olyan tevékenységek - kurzusok létrehozása, tesztkérdések és tananyagok feltöltése, felhasználók menedzselése - amelyek szorosan kötődnek a helyi képzésszervezési feladatokhoz, folyamatokhoz, így nem célszerű ezeket külső személyekre, vállalkozásokra bízni. Mindenképpen javasolt egy saját munkavállalóra bízni ezeket a feladatokat, neki viszont garantáltan szüksége lesz a megfelelő képzésre ahhoz, hogy új munkakörét az elvárt színvonalon legyen képes ellátni. Az oktatási feladatokról szóló árajánlattal kapcsolatban szintén írjon nekünk.

Összefoglalásként tehát a költségek az alábbiak:

 • Egyszeri összeg:
  • a szerver telepítése és beállítása
  • az ILIAS vagy Moodle telepítése és beállítása, valamit a megfelelő dizájn kialakítása
  • oktatás
 • Havonta jelentkező összeg:
  • a szerver és a szerverfarm bérleti díja
  • a szerver üzemeltetésének díja

Reméljük, hogy a fenti információkkal sokat segítettünk jövőbeni e-learning rendszerének megvalósításában és hamarosan Önt és vállalkozását is elégedett ügyfeleink egyre bővülő táborában üdvözölhetjük!

Amennyiben pedig első ránézésre soknak tűnik a fenti költségek egy része, látogasson el tárhely szolgáltatásunkról szóló oldalunkra is. Ebben az esetben ugyanis nem lesz szüksége sem bérelt szerverre, sem pedig annak üzemeltetésére, így havonta jelentős kiadásokat takaríthat meg!

Kulcsszavak: ILIAS szerver, Moodle szerver