Munin telepítése, üzemeltetése

A Munin egy remek monitorozó alkalmazás, amely folyamatosan gyűjti a hálózat erőforrásainak, szolgáltatásainak a paramétereit, valamint az erőforrásokat biztosító szerverek különféle teljesítménymutatóit. A begyűjtött adatokból könnyen áttekinthető grafikonokat készít, amelyekben az egyes jellemzők állapotát láthatjuk napi, heti, havi, sőt éves felbontásban. Ennek segítségével könnyen nyomon követhetőek a különféle trendek, így ha valamelyik szolgáltatással probléma adódik, a Munin remek támpontot nyújt annak kiderítésében, hogy pontosan merre is kell keresnünk a baj forrását.

Sőt, a grafikonok rendszeres elemzésével már azelőtt felkészülhetünk egy erőforrás - pl. memória vagy lemezterület - kibővítésére, mielőtt annak kimerülése fennakadást okozna egyes szolgáltatások működésében. Így elébe lehet menni a különféle hibák kialakulásának, és már megelőző jelleggel kiiktathatjuk azok várható forrását.

Könnyedén belátható, hogy a Munin telepítése remek eszközt ad a kezünkbe annak érdekében, hogy a hálózat szolgáltatásainak rendelkezésre állását még folyamatosabbá tegyük, és az informatikai eszközpark ne a problémák folyamatos forrása legyen, hanem valóban profitot termelő befektetés.

CPU terhelés

A processzorok leterheltségének egy napja

Rendszerterhelés

Teljes rendszerterhelés egy Linux szerveren

MySQL lekérdezések

Egy MySQL kiszolgáló lekérdezéseinek jellemzői

Amennyiben a fentiek meggyőzték arról, hogy Önnek is szüksége van egy, a fenti grafikonokat előállító monitoring rendszerre, a Kapcsolat menüpont segítségével írjon nekünk.