E-learning - Moodle, ILIAS

Moodle, ILIAS

E-learning - Moodle, ILIAS

A hallgatóid szeretnének a saját időbeosztásukban, a saját tempójukban tanulni? Függetlenül attól, hogy éppen hol tartózkodnak? Egy virtuális osztályteremben, egy on-line kurzusban mindez könnyedén megvalósítható. Ha ilyen kihívásokkal nézel szembe, az e-learning biztosította lehetőségeket pont Neked találták ki! Egy megfelelően beállított Moodle vagy ILIAS rendszerrel mindezt pofonegyszerűen meg tudod valósítani.

E-learning, dióhéjban

Azt a tényt, hogy a 21. században gyökeresen megváltoztak a tanulási, tanítási módszerek, senki sem vitatja. Egyre inkább előtérbe kerülnek az olyan oktatási formák, ahol a hallgatók - egy számítógép, tablet vagy mobiltelefon segítségével - a saját időbeosztásukban, a saját tempójukban, tartózkodási helyüktől függetlenül képesek elsajátítani a szükséges ismereteket. Természetesen ez mind az oktatóktól, mind pedig a képzési intézményektől egy merőben újfajta oktatási módszer gyakorlati alkalmazását követeli meg, amelynek segítségével képesek megfelelni a fenti kihívásoknak.

Ezt a tanulási és oktatási környezetet az e-learning keretrendszerek segítségével tudjuk megvalósítani. Kétféle e-learning keretrendszert ajánlunk számodra: az első a Moodle LMS (LMS: learning management system), a másik pedig az ILIAS LMS. Mindkét keretrendszer biztosítja a következő lehetőségeket:

  • Kurzusok készítése, ahol a kurzus általában egy témakör vagy tantárgy megfelelője.
  • A kurzusokba feltöltheted a már meglévő dokumentumaidat (Word, PowerPoint, Excel, PDF) és egyéb fájljaidat is.
  • A kurzusokba feltölthetsz képeket, hanganyagokat és videókat is.
  • Tesztfeladatokat készíthetsz, amelyeket a hallgatóid a képernyő előtt ülve tudnak kitölteni.
  • A tesztek eredményét a rendszer azonnal kiértékeli, és az így kapott értékelést a hallgatóid és az oktatóid rendelkezésére bocsátja, akár közvetlenül a teszt befejezése után is.
  • Az oktatás minőségbiztosítása érdekében kérdőíveket tudsz készíteni, amelyet a hallgatóid ki tudnak tölteni, az oktatásszervezőid pedig ki tudják értékelni a kapott válaszokat.
  • Különböző közösségi eszközök is a rendelkezésedre állnak a tanulási folyamat támogatása érdekében. Ilyenek a fórum, a wiki, illetve a fogalomtár lehetőségek. Ezek segítségével akár a hallgatóid is gyarapíthatják a tananyagot.
  • Az így összeállított kurzusaidra a hallgatóid feliratkozhatnak, illetve beállíthatod a kurzusok nyitva tartásának időtartamát, a kurzusba való regisztrálás időtartamát és sok más, egyéb jellemzőit is (például a maximális hallgatói létszámot).

E-learning, Moodle, ILIAS

Egy ilyen rendszer bevezetése mindenképpen igényli a hozzáértő segítséget. A piacon sok megoldás közül választhatsz. Vannak méregdrága, fizetős változatok, de szép számmal találhatsz nyílt forráskódú, ingyenesen elérhető rendszereket is. De nem csak a megfelelő rendszer kiválasztása, hanem annak hadrendbe állítása, az oktatóid megfelelő képzése és a hallgatóid részére történő bevezetés is szakértő segítséget kíván.

Moodle és ILIAS

Az általunk előnyben részesített e-learning keretrendszer a Moodle és az ILIAS. Mindkét rendszer nyílt forráskódú, így a használatáért nem kell méregdrága licencdíjakat fizetned, és széles körű felhasználói bázissal is rendelkeznek. A Moodle fejlesztése Ausztráliából indult és felépítésében, filozófiájában angolszász gondolkodásmódot követ. Az ILIAS németországi egyetemek és főiskolák gondozásában áll, így felépítésében, filozófiájában poroszos vonásokat hordoz. Mindkét rendszer tudja azt, amelyre Neked szükséged lesz az e-learning világában. Ugyanakkor zöldmezős beruházás esetén inkább a Moodle-t szoktuk javasolni, mivel jóval több, a képességeit kiegészítő plugin, valamint a kinézetét meghatározó smink érhető el hozzá.