Blogbejegyzések

Bolemányi Attila
2019. 11. 18., h - 15:31

Hogy az irokézek vagy a sápadtarcúak, az sajnos nem derült ki, az alábbi Munin diagramon viszont szépen nyomon követhető, hogy mi történt. A webszerver felé megnyitott kapcsolatok száma folyamatosan növekedett, miközben lezárásra egy sem került. Az újraindítás nem segített, a probléma azonnal visszatért. Az Apache processzek száma az alábbiak szerint alakult:

Slow-attack-apache-processes

Ugyanebben az időben a rendszer terhelése:

Slow-attack-load

A memória kihasználtsága:

Slow-attack-memory

És a processzorterhelés:

Bolemányi Attila
2016. 05. 25., sze - 11:11

Ha az ILIAS keretrendszered nem képes kurzusok másolására, vagy a SOAP támogatás bekapcsolása után nem hajlandó többé leveleket továbbítani a felhasználók postaládájába, ez a történet Neked szól.

Az esetek nagy részében nem használom a SOAP támogatást, most is csak a kurzusok másolásának szintén ritkán használt művelete miatt lett volna rá szükségem. Bekapcsoltam a SOAP támogatást, kurzust azonban így sem tudtam másolni, de legalább a levelezés is megszűnt működni. A webszerver a Debian Jessie által szállított Apache 2.4.10-es, a PHP-t pedig PHP-FPM-mel használom már nagyon régóta. Természetesen minden, az ILIAS által igényelt PHP kiterjesztések és egyéb csomagok telepítve lettek, illetve minden ajánlott beállítás el lett készítve. Mégsem működött. Bejelentettem hibaként, viszont használható ötletek vagy javítás hónapokig (!) nem jöttek.

Rendben van, virtuális környezetben felépítettem a tesztrendszert, persze ott sem működött. Kipróbáltam több Linux változatot is (Debian és Ubuntu változatokat), az eredmény ugyanaz volt. Végső próbaként…

Bolemányi Attila
2016. 01. 07., cs - 12:51

Folyamatosan visszatérő feladat, hogy egyetlen szerverre telepítsünk több MariaDB kiszolgálót. Mivel az időközönként megjelenő frissítéseket is szeretnénk a lehető legfájdalommentesebb módon telepíteni, kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy a linux rendszerünkhöz biztosított "gyári" csomagokat használjuk fel erre a célra, és ne a forráskódból fordítsuk le magunknak minden egyes kiszolgáló példányt.

Tesztkörnyezetünket jelen esetben egy "kissé" már koros, Fujitsu-Siemens Primergy TX200 S2-es szerver, 2x Intel Xeon@2,8GHz, 3GB RAM biztosítja számunkra. Operációs rendszerként a Debian GNU/Linux 8.2-es (Jessie), adatbázis-kiszolgálóként pedig a MariaDB 10.1.10-es változatát használjuk fel. Az adatbázis-kiszolgálók datadir mappáját egy külön partíción, a /srv/db mappába befűzve helyezzük el. Négy kiszolgáló példányt fogunk felépíteni, amelyek a 3306, 3307, 3308 és 3309-es porton fogadják a kapcsolódó klienseket.

Bolemányi Attila
2015. 12. 21., h - 13:08

A szerverek üzemeltetésének kulcsfontosságú része, hogy a rajta található szoftverek naprakészek legyenek a biztonsági és egyéb frissítéseket illetően. Ugyanakkor meglehetősen unalmasnak tűnhet minden nap bejelentkezni valamennyi, a felügyeletünkre bízott szerverre csak azért, hogy megnézzük, vannak-e elérhető frissítések. Szerencsére a folyamat automatizálható, azaz rávehetjük a szervereket arra, hogy naponta ellenőrizzék le az elérhető szoftverfrissítéseket, és ha vannak ilyenek, küldjenek erről értesítést, például e-mail formájában. A kérdéses feladatot a cron-apt programmal tudjuk elegánsan megoldani:

aptitude install cron-apt

A program működését a /etc/cron-apt/config fájlban tudjuk beállítani. A részletes konfigurációs paraméterekért tanulmányozd át a /usr/share/doc/cron-apt/README.gz fájlt. Ha azonban sietsz, az alábbi minta jó kiindulási alapként szolgálhat:

APTCOMMAND=/usr/bin/apt-get
export PATH=/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/usr/local/sbin:/usr/local/bin
RUNSLEEP=3600
MINTMPDIRSIZE=10
ACTIONDIR="/…
Bolemányi Attila
2015. 12. 21., h - 11:42

Adatbázis kiszolgálók üzemeltetőjeként az egyik legfontosabb - ha nem a legfontosabb - feladatod az adatbázisok rendszeres mentése - és adott esetben azok visszaállítása - lesz. A cél eléréséhez természetesen többféle eszközt is hadrendbe állíthatsz. Az alábbiakban az AutoMySQLBackup nevű programot fogjuk felhasználni az adatbázisaink napi, heti és havi rendszerességgel történő elmentéséhez. A programot az előzőekben már felépített webszerverünkre fogjuk feltelepíteni, amely egy WordPress, egy Joomla! és egy