Comega 7 Bt

Informatika, egyszerűen? Nos, a mi számunkra mindenképpen. A Te számodra inkább láthatatlanul. Mert a jó informatikai rendszer teszi a dolgát. Végrehajtja, amit a felhasználók szeretnének, nem pedig feladatot ad. Vágyálom? Nem feltétlenül. Mi segíthetünk abban, hogy nálad mindez valóra váljon.

Dolgozhatunk együtt?

info@comega7.hu

Automatizált rendszerfelügyelet

Nagios

Szervereink üzemeltetése során kulcsfontosságú, hogy az azokon futó szolgáltatások és a kritikus rendszerparaméterek - mint például a leterheltség vagy a háttértárolókon található szabad hely - állapotát folyamatosan figyelemmel kísérjük. Ebben tud nagy segítséget nyújtani a Nagios rendszerfelügyeleti alkalmazás, amely figyelemmel kíséri a gondjainkra bízott szerverek meghatározott jellemzőit, és amennyiben ezek meghaladnak egy kritikus értéket, e-mailben értesít bennünket a problémáról. Így jó esetben azelőtt értesülünk egy szolgáltatás kieséséről, mielőtt az ügyfeleink elárasztanának bennünket panaszos levelekkel és telefonhívásokkal.

Az általunk üzemeltetett szervereket magától értetődő módon vesszük fel saját Nagios alkalmazásunkba, hogy azelőtt legyünk képesek elhárítani a szolgáltatásokban jelentkező problémákat, mielőtt azok ügyfeleinknek - például Neked - okoznának kellemetlenségeket vagy anyagi károkat.

Nagios

Egy másik kedvencünk, a Munin, egy remek monitorozó alkalmazás, amely folyamatosan gyűjti a szerverek erőforrásainak és szolgáltatásainak a paramétereit, valamint azok különféle teljesítménymutatóit. A begyűjtött adatokból könnyen áttekinthető grafikonokat készít, amelyekben az egyes jellemzők állapotát láthatjuk napi, heti, havi, sőt éves felbontásban. Így könnyen nyomon tudjuk követni a különféle változásokat; ha valamelyik szolgáltatással probléma adódik, a Munin remek támpontot ad annak kiderítésében, hogy pontosan merre is kell keresnünk a baj forrását.

Sőt, a grafikonok rendszeres elemzésével már azelőtt felkészülünk egy erőforrás - például memória vagy lemezterület - kibővítésére, mielőtt annak kimerülése fennakadást okozna egyes szolgáltatások működésében. Így elébe tudunk menni a különféle hibák kialakulásának, és már megelőző jelleggel kiiktatjuk azok várható forrását.

Munin

Könnyedén belátható, hogy a Munin remek eszközt ad a kezünkbe annak érdekében, hogy a szerverek szolgáltatásainak rendelkezésre állását még folyamatosabbá tegyük, és az informatikai eszközpark ne a problémák folyamatos forrása legyen, hanem valódi profitot termelő befektetés.