Nagios, Munin - szemmel tartjuk hálózatodat

Szervereink üzemeltetése során kulcsfontosságú, hogy a szervereken futó szolgáltatások és a kritikus rendszerparaméterek (leterheltség, háttértárolókon található szabad hely, stb) állapotát folyamatosan figyelemmel kísérjük. Ebben tud nagy segítséget nyújtani a Nagios rendszerfelügyeleti alkalmazás, amely folyamatosan figyelemmel kíséri a gondjaira bízott szerverek és egyéb hálózati eszközök meghatározott jellemzőit, és amennyiben ezek meghaladnak egy kritikus értéket, e-mailben értesít bennünket a problémáról. Így jó esetben azelőtt értesülünk egy szolgáltatás kieséséről, mielőtt a felhasználók elárasztanának bennünket panaszos levelekkel és telefonhívásokkal.

Nagios

Az általunk üzemeltetett szervereket magától értetődő módon vesszük fel saját Nagios alkalmazásunkba, hogy azelőtt legyünk képesek elhárítani a szolgáltatásokban jelentkező problémákat, mielőtt azok ügyfeleinknek - például Neked - okoznának kellemetlenségeket vagy anyagi károkat.

Egy másik kedvencünk, a Munin, egy remek monitorozó alkalmazás, amely folyamatosan gyűjti a hálózat erőforrásainak, szolgáltatásainak a paramétereit, valamint az erőforrásokat biztosító szerverek különféle teljesítménymutatóit. A begyűjtött adatokból könnyen áttekinthető grafikonokat készít, amelyekben az egyes jellemzők állapotát láthatjuk napi, heti, havi, sőt éves felbontásban. Ennek segítségével könnyen nyomon követhetőek a különféle trendek, így ha valamelyik szolgáltatással probléma adódik, a Munin remek támpontot nyújt annak kiderítésében, hogy pontosan merre is kell keresnünk a baj forrását.

Sőt, a grafikonok rendszeres elemzésével már azelőtt felkészülhetünk egy erőforrás - pl. memória vagy lemezterület - kibővítésére, mielőtt annak kimerülése fennakadást okozna egyes szolgáltatások működésében. Így elébe lehet menni a különféle hibák kialakulásának, és már megelőző jelleggel kiiktathatjuk azok várható forrását.

Könnyedén belátható, hogy a Munin telepítése remek eszközt ad a kezünkbe annak érdekében, hogy a hálózat szolgáltatásainak rendelkezésre állását még folyamatosabbá tegyük, és az informatikai eszközpark ne a problémák folyamatos forrása legyen, hanem valóban profitot termelő befektetés.

CPU

A processzorok leterheltségének egy napja

Load

Teljes rendszerterhelés egy Linux szerveren

MySQL

Egy MySQL kiszolgáló lekérdezéseinek jellemzői