Tárhely - Moodle, ILIAS

Tárhely

Tárhely - Moodle, ILIAS

Moodle vagy ILIAS rendszered futtatásához szükséged lesz egy internetes tárhelyre, ahol e-learning alkalmazásod a nap 24 órájában a rendelkezésedre áll. Tárhely szolgáltatásból nagyon sokféle található a piacon, amelyek nagy része ugyan meglehetősen olcsó, cserébe viszont tökéletesen használhatatlan a számodra: Moodle tárhely vagy ILIAS tárhely szempontjából fabatkát sem érnek.

Olcsó húsnak...

Az első probléma, hogy teljesítmény tekintetében ezek az olcsó tárhelyek elképesztően gyengén teljesítenek. Egy egyszerű Wordpress alapú oldalt képesek ugyan megfelelő sebességgel kiszolgálni, de egy Moodle vagy ILIAS számára ennél sokkal-sokkal többre lesz szükséged. Az interneten egy oldal megjelenésének sebessége óriási jelentőséggel bír, a lassan megjelenő oldalakat, szolgáltatásokat a felhasználók messziről el fogják kerülni. Ha nem szeretnéd, hogy reménybeli hallgatóid az első adódó alkalommal faképnél hagyjanak, ne is próbálkozz ilyen tárhelyekkel: ha mégis megteszed, a kudarc és vereség élménye hamarabb elér, semmint kettőt pislognál.

Kudarc

A második probléma ezekkel a tárhelyekkel, hogy olyan alapvető alkatrészek, szoftveres összetevők hiányoznak belőlük, amelyek nélkül egy e-learning rendszer nemhogy el sem indul, de még fel sem telepíthető. Ez természetesen csak akkor fog kiderülni, miután megvetted a kiszemelt tárhely szolgáltatást, hiszen ezeknek az összetevőknek a megléte olyan technikai háttérinformáció, amelyeket egyetlen tárhely szolgáltató sem tüntet fel ajánlataiban. Van olyan ügyfelünk, aki először csak technikai tanácsért fordult hozzánk, mivel Moodle rendszere képtelen volt bizonyos szolgáltatások nyújtására. Először megpróbáltunk közvetíteni közte és tárhely szolgáltatójának informatikusai között, de hamar kiderült, hogy a rendszergazdiknak fogalmuk sincs arról, mire van szüksége egy Moodle rendszernek. Küldtünk egy listát a hiányzó összetevőkről, de ezeket meg nem tudták biztosítani ügyfelük számára (pedig nem kértünk ám lehetetlen dolgokat). Az a bizonyos Moodle rendszer aztán a mi gondozásunkba került át, ügyfelünk pedig azóta is büszke tulajdonosa gondozásmentes és szupergyors e-learning rendszerének.

A harmadik probléma a frissítésekből adódik. Az e-learning rendszerek is rendszeresen kapnak biztonsági frissítéseket, illetve újabb és újabb funkciókat, képességeket. Ezeket a frissítéseket - különösen, ha biztonsági rések megszüntetéséről, foltozásáról van szó - telepíteni kell, de a tárhely szolgáltatók ezt nem fogják elvégezni, még külön díj ellenében sem (megsúgjuk, miért: egyszerűen nem értenek hozzá). Így viszont e-learning rendszered igen hamar áldozatául fog esni egy rendszerfeltörésnek. Ügyfeleid személyes és érzékeny adatai idegen kezekbe kerülnek, reménybeli e-learning rendszered pedig ömleszteni fogja magából a kéretlen reklámleveleket, így egyre több helyen tiltólistára fog kerülni. Ezzel pedig be is zárhatod internetes iskoládat.

Moodle tárhely, ILIAS tárhely - felturbózva

Moodle tárhely, ILIAS tárhely, Turbó

A mi tárhely szolgáltatásunk szembenéz a fenti kihívásokkal és megfelelő választ ad rájuk.

Először is, nem sajnáljuk a szükséges lóerőt e-learning alkalmazásodtól: az minden esetben megkapja a megfelelő memóriamennyiséget, processzoridőt és SSD háttértárat, amelyek nélkül csak beteg csiga módjára vánszorogna.

Másodszor, mivel tárhelyünkön kizárólag Moodle és ILIAS rendszerek futnak, azok tartalmaznak minden szükséges szoftveres összetevőt, amelyre szükséged van rendszered valamennyi képességének maximális kihasználásához. Ezekkel az összetevőkkel mi sem fogunk téged untatni, egyszerűen csak garantáljuk Neked, itt minden fontos alkatrész beépítésre került.

Harmadszor, a Moodle vagy ILIAS rendszeredhez megjelenő frissítéseket mi minden esetben telepítjük a számodra, Neked ezekkel nem kell foglalkoznod. Nekünk pontosan annyira fontos e-learning rendszered biztonsága és működőképessége, mint Neked, sőt, még ennél is fontosabb. De jó okunk van így gondolkodni.

Először is, hiszünk a vetés és aratás törvényében: ahogyan mi bánunk másokkal, ugyanezt a bánásmódot fogjuk mi is visszakapni. Másrészt felfoghatatlan számunkra az a hozzáállás, hogy piaci körülmények között boldogulni kívánó cégek sokszor hogyan engedhetik meg maguknak az elégedetlen ügyfelek egyre nagyobb számát. Ha valaki maga alatt akarja vágni a fát, ahhoz nekünk persze semmi közünk, de az ilyen hülyék táborához mi nem szeretnénk csatlakozni. Mi nem vagyunk a saját bevételeink ellensége, így az elégedetlen ügyfelek luxusát egészen egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak. És ez nagyon is jól van így.

Moodle tárhely, ILIAS tárhely

Ha e-learning rendszered tárhelye nálunk van, a Te egyetlen dolgod a gondtalan nyaralás: nem kell aggódnod virtuális iskolád biztonságáért vagy sebességéért. Amíg Te pihensz, mi vigyázunk értékeidre. Meg persze előtte és utána is. :-)

Ha a fentiek szimpatikusak a számodra és szükséged van egy dögös e-learning tárhelyre is, ne kímélj: dobj nekünk egy üzenetet!

Kulcsszavak: Moodle tárhely, ILIAS tárhely

Címkék