Comega 7 Bt

Informatika, egyszerűen? Nos, a mi számunkra mindenképpen. A Te számodra inkább láthatatlanul. Mert a jó informatikai rendszer teszi a dolgát. Végrehajtja, amit a felhasználók szeretnének, nem pedig feladatot ad. Vágyálom? Nem feltétlenül. Mi segíthetünk abban, hogy nálad mindez valóra váljon.

Dolgozhatunk együtt?

info@comega7.hu

SMTP párbeszéd

  • Bolemányi Attila

A következő beállítások megértéséhez szükség van arra, hogy megnézzük, mi történik egy SMTP kapcsolat során. Így egy kis kitérővel vizsgáljuk meg két levelezőszerver párbeszédét, amint az egyik levelet küld a másiknak. Ehhez a TELNET parancsot hívom segítségül, és eljátszom egy levelet küldő szerver - jelen esetben az SMTP kliens - szerepét.

attila@Earth:~$telnet mailserver.comega7.local 25
Trying 192.168.0.200...
Connected to comega7.local.
Escape character is '^]'.
220 mailserver.comega7.local ESMTP Postfix (Debian/GNU)
HELO mail01.comega7.hu
250 mailserver.comega7.local
MAIL FROM:<bolemanyi.attila@comega7.hu>
250 2.1.0 Ok
RCPT TO:<bolemanyi.attila@comega7.local>
250 2.1.5 Ok
DATA
354 End data with <CR><LF>.<CR><LF>
To:<bolemanyi.attila@comega7.local>
From:<bolemanyi.attila@comega7.hu>
Subject:SMTP test
This is the test message...
.
250 2.0.0 Ok: queued as 9ECC3BF952
QUIT
221 2.0.0 Bye
Connection closed by foreign host.

A félkövérrel szedett sorok az SMTP kliens által küldött üzenetek. Az egyes sorok jelentését a következő oldalakon részletesen megvizsgáljuk.

Látható, hogy a párbeszéd szigorúan kötött elemeket tartalmaz, amelyekről egyébként több RFC is rendelkezik. A kéretlen reklámlevelek küldői gyakran próbálnak meg úgy időt spórolni (hogy minél több levelet juttassanak célba minél rövidebb idő alatt), hogy ezeket az RFC-kben lefektetett előírásokat szándékosan figyelmen kívül hagyják. A Postfix azonban megkérhető arra, hogy a legalaposabb szigorúsággal lépjen fel az ilyen szabályszegőkkel szemben, és utasítsa vissza az ilyen módon elküldeni kívánt (és ezért szinte biztosan kéretlen reklám) levelet. Ezek az ellenőrzések minimális erőforrások felhasználásával képesek kiszűrni a spamek nagy részét, így az erőforrásigényes tartalomszűrési feladatokat már jóval kevesebb levéllel kapcsolatban kell majd elvégezni.