Comega 7 Bt

Informatika, egyszerűen? Nos, a mi számunkra mindenképpen. A Te számodra inkább láthatatlanul. Mert a jó informatikai rendszer teszi a dolgát. Végrehajtja, amit a felhasználók szeretnének, nem pedig feladatot ad. Vágyálom? Nem feltétlenül. Mi segíthetünk abban, hogy nálad mindez valóra váljon.

Dolgozhatunk együtt?

info@comega7.hu

Több MariaDB kiszolgáló - egyetlen gépen

  • Bolemányi Attila

Folyamatosan visszatérő feladat, hogy egyetlen szerverre telepítsünk több MariaDB kiszolgálót. Mivel az időközönként megjelenő frissítéseket is szeretnénk a lehető legfájdalommentesebb módon telepíteni, kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy a linux rendszerünkhöz biztosított "gyári" csomagokat használjuk fel erre a célra, és ne a forráskódból fordítsuk le magunknak minden egyes kiszolgáló példányt.

Tesztkörnyezetünket jelen esetben egy "kissé" már koros, Fujitsu-Siemens Primergy TX200 S2-es szerver, 2x Intel Xeon@2,8GHz, 3GB RAM biztosítja számunkra. Operációs rendszerként a Debian GNU/Linux 8.2-es (Jessie), adatbázis-kiszolgálóként pedig a MariaDB 10.1.10-es változatát használjuk fel. Az adatbázis-kiszolgálók datadir mappáját egy külön partíción, a /srv/db mappába befűzve helyezzük el. Négy kiszolgáló példányt fogunk felépíteni, amelyek a 3306, 3307, 3308 és 3309-es porton fogadják a kapcsolódó klienseket.

Címkék : Debian , Linux , MariaDB