Comega 7 Bt

Informatika, egyszerűen? Nos, a mi számunkra mindenképpen. A Te számodra inkább láthatatlanul. Mert a jó informatikai rendszer teszi a dolgát. Végrehajtja, amit a felhasználók szeretnének, nem pedig feladatot ad. Vágyálom? Nem feltétlenül. Mi segíthetünk abban, hogy nálad mindez valóra váljon.

Dolgozhatunk együtt?

info@comega7.hu

Weboldalak építése – mondd, Te kit választanál?

  • Bolemányi Attila

Ha weboldal építésről van szó, akkor általában valamilyen tartalomkezelő rendszert (CMS, azaz Content Management System) és a hozzá kapható kiegészítő elemeket használjuk fel a weboldal összeállításához.

A tartalomkezelő rendszereknek megvan az az előnye, hogy nem a semmiből kiindulva kell felépíteni az oldalt, hanem adva van egy kész alaprendszer, amelynek segítségével, némi beállítás után, akár azonnal el is kezdhetjük publikálni a megjeleníteni kívánt szöveget, képeket, multimédiás tartalmakat.

Mint bölcs építőmester, fundamentumot vetettem…

…az alap pedig mindig eldönti, milyen épület az, amelyet erre fel tudunk építeni. A három leggyakrabban használt tartalomkezelő rendszer a WordPress, a Joomla! és a Drupal. Laikusként nem könnyű (sőt, inkább lehetetlen) eldönteni, melyik felelne meg legjobban az igényeinknek. Az interneten található leírások sokszor technikai szempontból közelítik meg ezt a kérdést, ez pedig egy átlagos számítógép felhasználónak nem nyújt semmilyen kézzelfogható segítséget.

Ha saját magunk szeretnénk felépíteni egy internetes oldalt, az alábbi információk segíteni fognak eldönteni, milyen alapra építkezzünk. Ha nem szeretnénk az építkezéssel foglalkozni, akkor sem árt tudni, hogy az általunk megbízott személy vagy cég melyiket használja fel céljaink eléréséhez. Az igényeket ugyanis mi fogalmazzuk meg, és nem árt tudni, hogy a kiválasztott CMS, mint alap, vajon képes-e elhordozni ezeket az igényeket.

Vadat és halat, s mi jó falat…

Tételezzük fel, hogy lassan dél van, és ideje lenne ebéd után nézni.

  1. Az első, és talán a legkönnyebb megoldás az, ha átsétálunk az utca túloldalán található étterembe, és megrendeljük a napi menüt. Az étel ebben az esetben már készen van, azonnal az asztalra kerül, és rögtön neki is láthatunk a falatozásnak. Mivel azonban menüről van szó, az étel módosítására vonatkozó egyedi kívánságainkat csak egészen kis mértékben fogják tudni figyelembe venni.

  2. Ha nem tetszik a napi menü, az sem baj. Elkérjük az étlapot, és kiválasztjuk azokat a fogásokat, amelyek betöltik aznapi szükségeinket (no meg a hasunkat is). Ez már több időt vesz igénybe, nem csak az étlap átböngészése miatt, hanem azért is, mert az így kiválasztott étel még nincs kész, a szakácsnak el kell azt készítenie. Azt sem érdemes elfelejteni, hogy a fizetendő összeg is valamivel nagyobb lesz, mint a menü esetében. Mindenesetre, mivel az étlapról választottunk, az étel elkészítése nem fog sok időt igénybe venni, hiszen az alapanyagok a konyha rendelkezésére állnak, és néhány összetevő esetleg már félig kész állapotban is rendelkezésre áll (előre pácolt hús, felvágott burgonya, előkészített zöldségek).

  3. Igen ám, de mi van akkor, ha valamiért nem tetszik az étlapon szereplő kínálat? Mondjuk az egyik ételből a hús szimpatikus (bár mással szeretnénk megtölteni), a másikból a köret (egy ritka fűszerrel megbolondítva), a kedvenc mártásunkat meg sehol sem találjuk? Ha van egy kis szerencsénk, akkor az étterem személyzete rávehető arra, hogy a nekünk kedvező, személyre szabott fogásokat a konyhán található alapanyagok megfelelő kombinálásával elkészítsék. Azonban itt már részletesen el kell mondanunk, mit és hogyan szeretnénk a tányéron látni. Ennek az ebédnek az ára ismét kissé nagyobb lesz, mint az előző esetben.

A kérdés tehát a következő: melyik megoldást válasszuk?

A döntést természetesen behatárolják a rendelkezésre álló anyagi eszközök és az idő is. Ha kevés pénzünk van, lehetünk a legnagyobb ínyencek, marad a napi menü vagy két zsömle a sarki pékségből. Egy kis szerencsével viszont az is előfordulhat, hogy a napi menü abszolút telitalálat: minden fogása tökéletesen illeszkedik az elképzelésünkhöz. Az ár/érték arány biztosan a lehető legjobb lesz.

Ha a napi menünél többre van szükségünk, akkor elkérhetjük az étlapot és kedvünkre választhatunk az előre meghatározott fogások közül.

Ha pedig ínyencek vagyunk, akkor jöhet az egyedi elkészítésű étel: az érzés verhetetlen, az irigyek pedig számtalanok lesznek.

A weboldalunk elkészítéséhez ugyanezeket a döntéseket kell meghozni, csak egyvalami más: az elkészült termék.

WordPress

Ha a céljainknak megfelel a napi menü, akkor nagyon gyorsan kész megoldást kapunk, amelyet csak el kell kezdeni használni, és a fizetendő összeg is igen baráti lesz. Ha viszont megjön az étvágyunk és szeretnénk néhány nagyobb változtatást végrehajtani a kész oldalunkon, nagyon hamar áthatolhatatlan falakba fogunk ütközni.

Ha a cél a minél gyorsabb és egyszerűbb tartalom megosztás, mint például hírek és blogbejegyzések közlése, képekkel és kategorizálással megfűszerezve, illetve néhány statikus oldal elkészítése (mint a „Kapcsolat” vagy a „Rólunk” típusú oldalak), akkor a legjobb megoldás a WordPress tartalomkezelő használata. Gyorsan hadrendbe állítható és kezdő számítógépes ismeretekkel is villámgyorsan elsajátítható a használata.

Az alaprendszerhez sok előre elkészített sablon - amellyel az oldal megjelenését tudjuk módosítani - és a rendszer képességeit kiegészítő kiterjesztés, úgynevezett plugin is letölthető, amellyel az oldal felhasználási területeit tudjuk kibővíteni (például hírlevél, vagy reklámfelület menedzsment). Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a rendszer alapvetően nem általános célú tartalomkezelőnek készült, hanem blogbejegyzések és hírek publikálásához. Éppen ezért a kiegészítőkkel történő kibővítéseknek van egy határa, amelyen túl egyszerűbb egy általánosabb célú tartalomkezelőt hadrendbe állítani a WordPress helyett.

Joomla!

Ha a napi menünél többre vágyunk és van néhány kész ötletünk is, akkor elő lehet venni az étlapot, ahol biztosan találunk az igényeinknek és a pénztárcánknak leginkább megfelelő kombinációt. Ezek az ételek, bár még nincsenek készen, könnyen és gyorsan összeállíthatóak, hiszen mindaz a konyha rendelkezésére áll, amely szükséges az elkészítésükhöz.

Ebben az esetben a Joomla! tartalomkezelő rendszer jó választás lehet. A Joomla! mindazt tudja, amit a WordPress, sőt annál sokkal többet is, hiszen általános célú tartalomkezelő rendszernek készült. A segítségével nem csak online magazinok és blog jellegű weboldalak, hanem közösségi portálok, céges weboldalak és online boltok is felépíthetőek. A Joomla! megjelenése ugyancsak könnyedén módosítható letölthető sablonok segítségével, illetve az oldal képességeinek bővítéséhez több ezer bővítmény (extension) is a rendelkezésünkre áll.

Mivel általános célú tartalomkezelőről beszélünk, ahol a rendelkezésre álló lehetőségek is szélesebb körűek, a Joomla! használatba vételéhez szükség lesz egy hosszabb-rövidebb tanulási időszakra is annak érdekében, hogy ki tudjuk használni a legtöbb képességét. Az adminisztrációs felület azonban, mint a WordPress esetében is, minden segítséget megad ahhoz, hogy a lehető leginkább felhasználóbarát megoldást kapjunk.

Drupal

Ha az étlapon szereplő ételek nem nyerik el teljesen a tetszésünket, azonban a rendelkezésre álló alapanyagok megfelelő kombinálásával szívünknek (és hasunknak) kedves étel készíthető, a Drupal tartalomkezelő rendszerre lesz szükségünk. Itt azonban már nem árt némi jártasság a gasztronómia területén sem.

Az előző két tartalomkezelő rendszer megalkotásakor a fejlesztők bizonyos feltevéseket és hipotéziseket állítottak fel annak érdekében, hogy meghatározzák, melyek azok a legvalószínűbb módok, ahogyan a legtöbb felhasználó használni foga ezeket a tartalomkezelő rendszereket. Azonban mi a helyzet akkor, ha a felhasználóknak olyan speciális igényeik merülnek fel, amelyek szétfeszítik ezeket a rendszer kialakítása előtt gondosan lefektetett kereteket? Ha ezek a felhasználói elképzelések homlokegyenesen szembe mennek az előfeltevésekkel, akkor vagy csak kínkeservesen, vagy inkább sehogyan sem leszünk képesek beleerőltetni a rendszer által megszabott keretekbe. Márpedig egy biztos: a felhasználói „találékonyság” ezen a területen is kimeríthetetlen tartalékokkal rendelkezik.

A WordPress és a Joomla! ezen a ponton egy olyan előre elkészített játékautóra vagy repülőgépre hasonlít, amely ugyan felszerelhető rengeteg kiegészítő extra funkcióval és a megjelenése is sokféle módon testre szabható (optikai tuning), azonban ennek ellenére az alapfunkció mégiscsak megmarad autónak és repülőgépnek. A Drupal inkább egy legókocka készlethez hasonlítható, ahol egyedül rajtunk áll, mit építünk belőle (ez lehet autó és repülőgép is), ha pedig nem tetszik a végeredmény, nyugodtan szétszedhetjük darabokra, és készíthetünk a legó kockákból valami teljesen más dolgot (például egy mozdonyt, luxuskocsikkal).

Kétségtelenül könnyebb a kész játékot használatba venni, majd mindenféle kiegészítővel kicsit felturbózni, mint univerzális alkatrészekből készíteni valami egyedit, ami talán addig még nem is létezett. Elő kell venni az építkezésről szóló használati útmutatót és el kell olvasni az elejétől a végéig, ráadásul többször is. Ez meglehetősen időigényes feladat, és kevesen vannak, akik veszik hozzá a kellő időt és fáradtságot. Egy dolog azonban teljesen biztos: ha valaki ráérez ennek az építkezésnek az „ízére”, szépségére, az előre gyártott játékok a sarokban fognak árválkodni, szebb napokban reménykedve.

A Drupal mind az alaprendszer, mind pedig a kiegészítők tekintetében a lehető leguniverzálisabb megoldás, és a weboldal építők részére egy elképesztően rugalmas eszközt biztosít. A Drupal használatával azonban nem csak az építők, hanem az építkezéshez egyáltalán nem értő lakók is jól járnak. A későbbiekben biztosan jelentkező át- és hozzáépítési igények a Drupal használatával oldhatóak meg a legkönnyebben, és így a leginkább költséghatékony módon is.

Következtetés

Mégis, akkor melyiket válasszuk? A válasz: amelyik a legjobban megfelel a céljainknak.

Ha csak bolgbejegyzéseket, híreket szeretnénk publikálni néhány egyszerű oldal kíséretében, és fontos követelmény a lehető legegyszerűbb használat is, akkor a WordPress a legjobb választás. Percek alatt beállítható és munkára fogható, minimális felhasználói ismeretek birtokában is. Ahogyan a WordPress jelmondata is kifejezi a lényeget: arra való, hogy publikálj, és nem arra, hogy harcolj vele.

Ha általánosabb célú tartalomkezelőre van szükségünk, mert például kinőttük a WordPress adta kereteket, akkor a Joomla! lehet a következő lépcsőfok. A vezérlőpult itt is a felhasználóbarát használatot tartja szem előtt, azonban szükségünk lesz egy hosszabb tanulási időszakra annak érdekében, hogy ki tudjuk használni a rendszer adta lehetőségeket. Pont úgy, mint egy új tévé megvásárlásakor, amikor kézbe vesszük a távirányítót a még sosem látott felirataival, ikonjaival együtt, a tévében található menürendszerről már nem is beszélve. Kétségtelenül tovább tart felépíteni a weboldalt, de sokkal több funkciót is kapunk cserébe, hála a több ezer kiterjesztésnek. Általános célú tartalomkezelő rendszerről lévén szó, sokkal több feladatra hadrafogható, mint a WordPress. Másképpen szólva, a Joomla! mindazt tudja, amit a WordPress, és még sokkal többet is kihozhatunk belőle.

Abban az esetben pedig, ha szeretnénk a rendszer alapvető tulajdonságaiban, képességeiben is minél több egyedi kívánságot megvalósítani (maradva a hasonlatnál, legókockákból valami egyedit alkotni), akkor a Drupal a lehető legjobb választás. A fenti sorokból kiderül, hogy részemről ezt a megoldást tartom az elérhető legjobbnak. A felhasználói igények sokszor néhány aprósággal kezdődnek (sőt, van, aki nem is tudja, mit is szeretne pontosan), de aztán beindul a kívánsággyár, ekkor pedig nagyon gyorsan eljutunk odáig, hogy szükség van a Drupal biztosította maximális rugalmasságra. Jellemző módon egyre többször kell a rendszer alapjaiban is változtatásokat eszközölni, amelyek leginkább az alapvető tartalomtípusok és kategóriák egymásba való ötvözésében, közös felhasználásában jelenik meg. A Drupal az az eszköz, ahol a legkésőbb kell egyedi programsorokat gyártani, és általában ezek is könnyedén beilleszthetőek a megfelelő helyekre. Így viszont egy eléggé egyedi oldal is megőrzi a szabvány építőkockákból származó előnyeit. A Drupal mindazt tudja, amit egy Joomla!, de olyan mélységű változtatásokat is végre tudunk benne hajtani, amelyeket a Joomla! esetében már lehetetlen kivitelezni (viszont a felhasználók - ebben biztos lehetsz - előbb-utóbb igényt fognak tartani ezekre a változtatásokra). Ha ilyen, úgynevezett "jövőbiztos" tartalomrendszerre van szükséged, akkor a Drupal lesz a Te legjobb barátod. :-)