Comega 7 Bt

Informatika, egyszerűen? Nos, a mi számunkra mindenképpen. A Te számodra inkább láthatatlanul. Mert a jó informatikai rendszer teszi a dolgát. Végrehajtja, amit a felhasználók szeretnének, nem pedig feladatot ad. Vágyálom? Nem feltétlenül. Mi segíthetünk abban, hogy nálad mindez valóra váljon.

Dolgozhatunk együtt?

info@comega7.hu

Weboldal készítés - keretrendszer vagy egyedi megoldás?

  • Bolemányi Attila

Egy weboldal elkészítésénél (vagy elkészíttetésénél) az első kérdések egyike az, hogy egy teljesen egyedi, nulláról felépített oldalt készítünk, vagy felhasználjuk valamelyik tartalomkezelő rendszert az építkezéshez.

Mindkét megoldásnak megvannak az előnyei és a hátrányai is, a kérdés pedig az, hogy a végelszámolásnál az előnyök vagy a hátrányok nyomnak többet a latban, amikor az egyik vagy a másik megoldás mellett kell döntenünk.

A teljesség igénye nélkül tekintsünk át néhány olyan szempontot, amelyet a döntéshozatalkor figyelembe kell vennünk!

Terméktámogatás

Ha egyedi megoldást választunk, akkor fontos szempont, hogy a cég, amelyre weboldalunkat bíznánk, mennyi ideje működik, milyen referenciái vannak, és ebből kiindulva mennyi az esély arra, hogy két-három év múlva is kaphatunk tőlük támogatást az általuk készítendő weboldalhoz. A legrosszabb eset az, amikor az oldalunkat készítő cég eltűnik, nekünk pedig új partner után kell néznünk, ugyanis sokkal több ideig tart egy idegen által készített munkát átvenni és tovább dolgozni vele (és így sokkal drágább is lesz), mint egy teljesen újat készíteni.

Ha tartalomkezelő rendszert választunk, természetesen akkor is fontos a készítő cég megbízhatósága. Egy sokak által használt tartalomkezelő rendszer esetén azonban a piacon valószínűleg több olyan cég is található, amelyek ugyancsak ezzel a keretrendszerrel dolgoznak. Ezért ha új partner után kell néznünk, a váltás sokkal könnyebb és költségkímélőbb lehet, mint a teljesen egyedi készítésű oldalak esetében. Az sem utolsó szempont, hogy a több, megoldásaikban ugyanazt a tartalomkezelő rendszert kínáló cégek meg is versenyeztethetőek egymással, amely verseny a végösszegre nézve lehet kedvező hatással.

Biztonság

Ha egyedi oldalról van szó, akkor az elkészült weboldalban szereplő programkódok biztonsága általában egyetlen cég kezében van. Hacsak nem egy valóban nagy cégről beszélünk, több főállásban alkalmazott fejlesztővel és szigorúan vett minőségbiztosítási rendszerrel, a weboldalon található kódsorokat jó eséllyel csak egy-két programozó látta. Ebben az esetben pedig jogos kérdés, hogy mekkora a garancia arra, hogy a megírt program teljesíti-e a minimális biztonsági követelményeket. Az első, „nagyobb cég” esetében jó esélyünk van arra, hogy az oldal biztonság szempontjából is megfelelő, de az ára igencsak borsos lesz. A második, egy vagy két fejlesztővel operáló cég esetén könnyebben kaphatunk kedvezőbb árajánlatot, azonban előfordulhat, hogy ennek az oldal biztonsága látja a kárát. Szokták emlegetni, hogy egy egyedi oldal azért biztonságosabb egy sokak által ismert és használt keretrendszernél, mert mások által nem ismert programozási megoldásokat tartalmaz, ezért aztán jóval nehezebb rájönni a biztonsági hiányosságaira is. Erre csak annyit tudok válaszolni, hogy egy fel nem fedezett biztonsági hiba egyáltalán nem jelent kisebb biztonsági kockázatot pusztán azért, mert nem ismerjük az oldal mögött található programozási módszert vagy megoldást. Egy biztonsági hiba attól, hogy – még – nem derült rá fény, egyáltalán nem jelent kisebb kockázatot. Sőt.

Ha egy sokak által használt, ráadásul nyílt forráskódú keretrendszert alkalmazunk, biztosak lehetünk abban, hogy sok fejlesztő dolgozott rajta, ráadásul a több szem többet lát alapon hamarabb kiderülnek az esetleges hiányosságok, biztonsági problémák is. A forráskód hozzáférhetősége természetesen nagyobb támadási felületet is jelent, hiszen minél többen vizsgálják át azt, hibák után kutatva, annál hamarabb ki is derülnek ezek a problémák. Azonban nem csak ártó, hanem javító szándékkal is legalább ugyanennyien nézik át ezeket a sorokat, így végeredményül mindenképpen biztonságosabb keretrendszert kapunk egy egyedi, esetleg zárt forráskódú megoldáshoz képest. Csak egyetlen példa: a http://www.whitehouse.gov internetes oldal a nyílt forráskódú, Drupal névre hallgató tartalomkezelő rendszert alkalmazza. Ez a tény talán meggyőző lehet sokak számára.

Verziókövetés

Az internetes oldalak tetemes része a PHP programozási nyelv segítségével készül el. Ebből a nyelvből rendszeresen jelennek meg új változatok, és néha bizony az is előfordul, hogy egy-egy nagyobb verziószám-váltáskor (mint például 5.2-ről 5.3-ra, vagy 5.3-ról 5.4-re) a nyelvben sok olyan változás történik, amelynek hatására az új változat alatt oldalunk nem fog (megfelelően) működni.

Az egyedi oldalak esetén, ha vásároltunk megfelelő terméktámogatást, a támogatást nyújtó cég valószínűleg elvégzi a szükséges módosításokat. Ha nincs ilyen kereskedelmi terméktámogatásunk (vagy a cég közben megszűnt), egyedi árajánlatot kell kérnünk, ami ismét költséges vállalkozásnak bizonyulhat.

Ha egy nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszerrel van dolgunk, a fejlesztői rövid időn belül elkészítik az új PHP változattal probléma nélkül együttműködni képes következő változatot, ez pedig nem fog plusz költséget generálni számunkra.

Új képességek

Az egyedi rendszerek estén az új képességekért szinte minden esetben külön-külön fizetnünk kell, alkalmasint nem is keveset.

Egy tartalomkezelő rendszer esetében ezeket a kiegészítő, új képességeket az úgynevezett modulok (plugin, extension) valósítják meg. A modulok a legtöbb esetben ugyanolyan nyílt forráskódú alkalmazások, mint maga az alaprendszer, így használatba vételük sem jelent plusz költségeket. Természetesen elképzelhető, hogy egy bizonyos modul nem pontosan úgy működik, ahogyan mi szeretnénk, viszont megvan a lehetőségünk, hogy megbízzunk valakit ennek elkészítésével. Az így elkészült modult célszerű a GPL licenc alatt elérhetővé tenni az interneten: ha jól sikerült, esetleg valaki kedvet kap a továbbfejlesztéséhez. Így a modul későbbi módosításaihoz, fejlesztéseihez már mi is díjmentesen hozzájuthatunk.

Következtetés

Abban az esetben, ha ismerünk megbízható céget, aki a kívánt szolgáltatásokért a számunkra elfogadható árat kéri el, és hosszú távon is számíthatunk a támogatására, bátran éljünk a kínálkozó lehetőséggel.

Ha azonban nem szeretnénk elkötelezni magunkat egyetlen cég mellett, hanem, úgymond, több vasat akarunk a tűzben tartani, akkor érdemes egy olyan céget kiválasztani, aki az oldalunkat egy széles körben használt tartalomkezelő rendszer segítségével szeretné felépíteni. Egy laikus számára természetesen az is komoly fejtörést okozhat, hogy melyik tartalomkezelő rendszerre épüljön fel a kívánt weboldal, ugyanis a megfelelő partner kiválasztásánál ez egy kulcskérdés lesz. Az interneten több, nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer is található. Ha segítségre van szüksége a megfelelő rendszer kiválasztásához, érdemes elolvasnia erről szóló írásunkat is.