Comega 7 Bt

Informatika, egyszerűen? Nos, a mi számunkra mindenképpen. A Te számodra inkább láthatatlanul. Mert a jó informatikai rendszer teszi a dolgát. Végrehajtja, amit a felhasználók szeretnének, nem pedig feladatot ad. Vágyálom? Nem feltétlenül. Mi segíthetünk abban, hogy nálad mindez valóra váljon.

Dolgozhatunk együtt?

info@comega7.hu

Alapvető beállítások

  • Bolemányi Attila

A fő beállító fájl a dovecot.conf, a többi fájl – kettő kivételével - a conf.d mappában található. Első lépésként nézzük meg a dovecot.conf tartalmát, amely a Dovecot alapvető beállításait tartalmazza.

1. !include_try /usr/share/dovecot/protocols.d/*.protocol
2. base_dir = /var/run/dovecot/
3. instance_name = dovecot
4. login_greeting = Dovecot ready.
5. shutdown_clients = yes
6. dict {
7.	quota_dict = mysql:/etc/dovecot/dovecot-dict-sql.conf.ext
8. }
9. !include conf.d/*.conf
10. !include_try local.conf

Vegyük sorra az egyes beállításokat!

1. !include_try /usr/share/dovecot/protocols.d/*.protocol

Az első sor a támogatott protokollok közé felveszi azokat is, amelyeket menet közben adunk hozzá a Dovecot szerverünkhöz. Amikor egy újabb protokoll kezelésével egészítjük ki a telepítést, a /usr/share/dovecot/protocols.d mappában elhelyezésre kerül egy új fájl, amely gondoskodik ennek az új protokollnak az automatikus használatba vételéről. Ugyanekkor a /etc/dovecot/conf.d mappában is megjelenik egy vagy több új konfigurációs fájl is, amely erre az újonnan hozzáadott protokollra vonatkozik. Általánosságban elmondható, hogy az egyes konfigurációs fájlok alapértelmezett értékei a legtöbb esetben megfelelőek lesznek számunkra, de természetesen bármikor módosíthatunk is ezeken a beállításokon.

2. base_dir = /var/run/dovecot/

A base_dir a Dovecot futásidejű adatait tartalmazza.

3. instance_name = dovecot

A futó Dovecot példány alapértelmezett nevét határozza meg. Mivel mi nem futtatunk több Dovecot példányt ezen a szerveren, ezért ennek részleteibe most nem megyünk bele.

4. login_greeting = Dovecot ready.

A kliensek felé megjelenített üdvözlő üzenet.

5. shutdown_clients = yes

Ha a Dovecot fő folyamatát leállítjuk, valamennyi hozzá tartozó folyamat is kerüljön leállításra.

6. dict {
7.	quota_dict = mysql:/etc/dovecot/dovecot-dict-sql.conf.ext
8. }

Egy quota_dict elnevezésű szótárat határoz meg, amelynek segítségével az egyes postafiókokhoz tartozó kvóta adatokat tudjuk kikeresni. A hivatkozott fájl tartalmazza a MySQL adatbázishoz való kapcsolódás szükséges paramétereit, és azokat a tábla- és mezőneveket, amelyekben a kvótaadatok megtalálhatóak. A szótárak – dictionary - kulcs=érték felépítésű listák tárolására szolgálnak, amelyeket a Dovecot pluginek előszeretettel használnak fel feladataik végrehajtásához.

9. !include conf.d/*.conf

A conf.d mappában található azon konfigurációs fájlok betöltése, amelyek .conf kiterjesztéssel rendelkeznek.

10. !include_try local.conf

Próbálja meg betölteni a local.conf fájlt, de ne essen kétségbe (ne küldjön hibaüzenetet), ha mégsem talál ilyet. A dovecot.conf fájl önmagában is nagyon részletesen dokumentált, de a könnyebb érthetőség és az átláthatóság kedvéért kiemeltem belőle a lényeget, a többi részét pedig kitöröltem. Ha később mégis szükséged lenne az eredeti változatra, megtalálod azt a /usr/share/dovecot mappában.