Comega 7 Bt

Informatika, egyszerűen? Nos, a mi számunkra mindenképpen. A Te számodra inkább láthatatlanul. Mert a jó informatikai rendszer teszi a dolgát. Végrehajtja, amit a felhasználók szeretnének, nem pedig feladatot ad. Vágyálom? Nem feltétlenül. Mi segíthetünk abban, hogy nálad mindez valóra váljon.

Dolgozhatunk együtt?

info@comega7.hu

Levelezőszerver telepítése - a Dovecot beállítása

  • Bolemányi Attila

Dovecot logóA levelezőszerver következő fontos összetevője a Dovecot szerver, amely lehetővé teszi a felhasználók számára postafiókjaik és az abban található leveleik elérését. A Dovecot emellett biztosítja a postafiókok méretének kordában tartását, valamint a szerver oldali levélszűrés képességét is. Ráadásként pedig a Postfix számára biztosítja a felhasználók hitelesítését, valamint a Postfix által átvett levelek helyi kézbesítését is.

Nem egyszerű és magától értetődő egy ilyen sok képességgel rendelkező szerver beállítása, így a sorozat ezen részében ezeket a beállításokat fogjuk részletesen megismerni.

A Dovecot minden egyes beállítási lehetősége rendkívül gazdagon dokumentált a projekt weboldalán, így azokon a beállításokon kívül, amit a következő oldalakon áttekintünk, érdemes rendszeresen a weboldalon is tájékozódni a folyamatosan bővülő lehetőségek leírásai között.

Vagyis a dokumentáció elmélyült tanulmányozását most sem fogod tudni kikerülni. :-)

A Dovecot konfigurációs fájljai a /etc/dovecot mappában találhatóak, egy nagyon jól szétválogatott mappa- és fájlrendszerben. Az egyes beállítások helyei a legtöbb esetben a fájlok nevéből már logikusan következnek, így minden beállítást a neki megfelelő helyen tudsz elhelyezni.