Comega 7 Bt

Informatika, egyszerűen? Nos, a mi számunkra mindenképpen. A Te számodra inkább láthatatlanul. Mert a jó informatikai rendszer teszi a dolgát. Végrehajtja, amit a felhasználók szeretnének, nem pedig feladatot ad. Vágyálom? Nem feltétlenül. Mi segíthetünk abban, hogy nálad mindez valóra váljon.

Dolgozhatunk együtt?

info@comega7.hu

Amavis

  • Bolemányi Attila

Az Amavis egy szűrő keretrendszer, amely nagyon jól tud együttműködni különböző típusú szűrő alkalmazásokkal. A jelenlegi telepítésben ezek a külső alkalmazások a Clamav víruskereső szolgáltatás, illetve a Spamassassin spamszűrő alkalmazás.

Az Amavis a 10024-es porton fogadja az átvizsgálandó levelet.

Ha a levél bejövő levél, azaz egy helyi postafiókba tart, akkor az alábbiak történnek:

  • A levél átadásra kerül a Clamav víruskeresőnek. Amennyiben a levél vírusra utaló mintát tartalmaz, karanténba kerül. Ha a Clamav nem talál vírusra utaló jelet, visszaadja a levelet az Amavisnak.

  • A levél átesik a spamszűrő vizsgálatokon is. Az Amavis ehhez felhasználja a Spamassassin képességeit és figyelembe veszi annak konfigurációs fájljait, beállításait is, de a vizsgálatot magát nem a Spamassassin démon végzi (hiszen fel sem telepítettük), hanem az Amavis maga. Ez egy kicsit félrevezető lehet a spamszűrés konfigurálásakor, így jól oda kell figyelnünk a részletekre. A levél fejlécébe bekerülnek az X-Spam-Flag, X-Spam-Score, X-Spam-Level és X-Spam-Status bejegyzések is. Ha a levél spamnak minősül, a tárgyba bekerül ez a karaktersorozat: „***Possible SPAM***”. Ha a levél nem minősül spamnak, a tárgy változatlan marad. Végül a levél visszakerül az Amavishoz, az pedig visszaadja azt a Postfixnek a 10025-ös porton keresztül.

Amavis

Ha a levél kimenő levél, azaz a címzett postafiókja nem a helyi levelezőszerveren található, akkor az Amavis nem végzi el a spamszűrést, így a kimenő levelek gyorsan elhagyják a szerverünket. Ennek főleg akkor érezhető a haszna, ha néhány száz levelet – például egy hírlevél szolgáltatás keretében – akarunk szétküldeni az interneten. Ha minden egyes levél átesne spamszűrésen is, akkor a levelek kiküldésének időtartama igencsak hosszúra nyúlna.