Comega 7 Bt

Informatika, egyszerűen? Nos, a mi számunkra mindenképpen. A Te számodra inkább láthatatlanul. Mert a jó informatikai rendszer teszi a dolgát. Végrehajtja, amit a felhasználók szeretnének, nem pedig feladatot ad. Vágyálom? Nem feltétlenül. Mi segíthetünk abban, hogy nálad mindez valóra váljon.

Dolgozhatunk együtt?

info@comega7.hu

Webes alkalmazások

  • Bolemányi Attila

Apache webszerver

Két webes alkalmazásunk van, amelynek működtetéséhez szükségünk van az Apache webszerverre. Ez két VirtualHost bejegyzést jelent az Apache konfigurációs fájlokban. Az alkalmazások kizárólag a HTTPS protokoll segítségével érhetőek el, hiszen mindkét alkalmazás számára felhasználóneveket és jelszavakat küldünk át az Interneten keresztül.

Webalkalmazások

Postfix Admin

Az egyik ilyen webes alkalmazás a Postfix Admin, amelynek segítségével új levelezési tartományokat és postafiókokat vehetünk fel a Postfix nevű adatbázisban. A Postfix Admin adminisztrációs jogokkal rendelkező felhasználóinak semmilyen közük nincsen a szerveren található postafiókok felhasználóihoz, azaz a kettő között nincs semmilyen kapcsolat. Vagyis az Admin lista menüpont alatt található felhasználóknak csak akkor lesz postafiókjuk is a levelezőszerveren, ha azokat a Postafiók lista menüpont alatt is rögzíted.

Roundcube

A másik webes alkalmazásunk a Roundcube, amely egy teljes értékű levelező kliens program, amely történetesen egy böngészőben futtatható. Levelezőklienshez méltóan éppúgy a Dovecot szabvány IMAP portját használja (IMAPS, 993-as port), mint egy távolról beállított Outlook vagy Mozilla Thunderbird, és ugyanez mondható el a levél küldésekor is a Postfix szerverrel kapcsolatban (Submission, 587-es port).

PHP-FPM

Mind a Postfix Admin, mind pedig a Roundcube PHP-ban írt alkalmazások, így szükség van a PHP értelmezőre is a szerveren. Célszerű ehhez a PHP-FPM segítségét is igénybe venni, mivel így a PHP feldolgozó nem Apache modulként van jelen (amely komoly biztonsági és teljesítménygondokat vet fel), hanem egy külső szolgáltatásként, amelyet az Apache igénybe vesz a PHP fájlok feldolgozásához. A weboldalak így különálló linux felhasználói folyamatként, egymástól jól elkülönítve futtathatóak.