Comega 7 Bt

Informatika, egyszerűen? Nos, a mi számunkra mindenképpen. A Te számodra inkább láthatatlanul. Mert a jó informatikai rendszer teszi a dolgát. Végrehajtja, amit a felhasználók szeretnének, nem pedig feladatot ad. Vágyálom? Nem feltétlenül. Mi segíthetünk abban, hogy nálad mindez valóra váljon.

Dolgozhatunk együtt?

info@comega7.hu

Postafiókok és névterek

  • Bolemányi Attila

A postaládákra vonatkozó általános beállításokat a 10-mail.conf fájl tartalmazza:

mail_location = maildir:/srv/mail/vmail/%d/%n
mail_home = /srv/mail/sieve/%d/%n

namespace inbox {
	type = private
	separator =
	prefix =
	location =
	inbox = yes
	hidden = no
	list = yes
	subscriptions = yes
}

mail_shared_explicit_inbox = no
mail_uid = vmail
mail_gid = vmail
mail_full_filesystem_access = no

first_valid_uid = 5000
last_valid_uid = 5000

first_valid_gid = 5000
last_valid_gid = 5000

auth_socket_path = /var/run/dovecot/auth-userdb
mail_plugin_dir = /usr/lib/dovecot/modules
mail_plugins = $mail_plugins quota

A mail_location paraméter meghatározza a bejövő levelek helyét a szerver fájlrendszerében. A %d paraméter a levelezési tartományt reprezentálja, a %n pedig a postafiók nevét. Azaz a bolemanyi.attila@comega7.local e-mail cím esetén a %d=comega7.local és a %n=bolemanyi.attila lesz. A nekem szóló levelek így a /srv/mail/vmail/comega7.local/bolemanyi.attila mappában lesznek eltárolva, maildir formátumban.

A mail_home paraméter a sieve szkriptek helyét határozza meg a szerver fájlrendszerében. A %d és %n paraméterek jelentése ugyanaz, mint amit a mail_location beállításánál láttunk.

A namespace blokkban a postaládáink névtereinek tulajdonságait tudjuk beállítani. Egyetlen névteret határozunk meg, amely az inbox nevet viseli, a típusa private (az ebben a névtérben létrehozott postafiókok a felhasználók személyes leveleit fogják tartalmazni), és ez a névtér rendelkezik a felhasználók INBOX mappájával (mivel most ezt az egyetlen névteret hozzuk létre, ez nem is kérdés), illetve a névtér kezelheti a saját előfizetéseit (subscriptions) is.

A névterek a fent létrehozott private típus mellett lehetnek shared (megosztott) és public (nyilvános) típusúak is, de ebbe itt most nem megyünk bele részletesen. A fenti beállítás egy alaprendszer esetében tökéletesen megfelelő, ha ennél többre lesz szükséged, akkor irány a Dovecot dokumentáció!

A mail_uid és a mail_gid azt a linux rendszerben létező felhasználót és csoportot jelenti (jelen esetben vmail), aki hozzáférhet fájlrendszer szinten a levelezési mappákhoz és a benne tárolt fájlokhoz, azaz levelekhez.

A first/last valid uid/gid paraméterek azoknak a linux rendszerben létező felhasználóknak és csoportoknak az azonosítószám-határait adják meg, akik hozzáférhetnek a levelekhez. Mivel jelen esetben minden levél a vmail felhasználó és a vmail csoport tulajdonában van, így ezeket az értékeket egységesen a vmail felhasználó és csoport azonosítószámára állítottuk be (5000).

Az auth_socket_path paraméter megadja azt a unix socket fájlt, amelynek segítségével hozzáférhetünk a felhasználók adatbázisához. Ezt a fájlt az IMAP (megosztott felhasználók esetén) és az LDA szolgáltatások használják.

A mail_plugin_dir mappa a Dovecot pluginek fájlrendszerbeli lakóhelyét adja meg, a mail_plugins paraméter pedig a valamennyi szolgáltatás számára betöltendő plugineket sorolja fel. Az egyes szolgáltatások számára specifikusan szükséges plugineket a szolgáltatások saját konfigurációs fájljában kell engedélyezni.